Arta de a face artă

  "Dumnezeu este creator, iar omul imitator ." [...] "Revelaţia este intervenţia directă a Divinităţii ." (Petre Ţuţea) Fără implicarea directă a lui Dumnezeu nu există lucru desăvârşit . Dumnezeu a creat lumea şi nu există , nu a existat , şi nu va exista niciodată creaţie mai mare şi mai complexă decât aceasta . Artistul este un simplu om , şi în acelasi timp , putin mai mult decât atât , dar nici de cum un Demiurg . Artist , este fiecare care prin munca şi prin harul său , aduce folosinţă celorlalti , mai mult decat sieşi ; conştient însa că fără de voia lui Dumnezeu nu ar putea face nimic din toate astea . "Arta nu este o întâmplare ." aşa cum zicea şi Constantin Brâncuşi , harul se primeşte , dar fără muncă este irosit .
  Un artist nu e numai un pictor ce ştie să picteze . Nu e numai un scluptor ce ştie să scupteze . Nu e numai un muzician care ştie să cânte . Nu e numai un scriitor care ştie să scrie . Un artist poate fi şi un cizmar care cârpeşte nişte pantofi . Un artist poate fi şi un zidar care ridică o casă . Un artist poate fi şi un om simplu care ştie sa vorbească . "Lumea poate fi mântuită prin artă ." (Constantin Brâncuşi) dacă fiecare işi face traba sa , aşa cum trebuie . "Raţiunea de a fi a artiştilor este aceea de a revela frumuseţile lumii ." (Constantin Brâncuşi) Fiecare dintre noi am primit un dar spre îmbogatirea sufletească . Orice om ce ştie a preţui viaţa , e un real artist , ce prin muncă , inspiraţie şi dedicare , poate face din fiecare lucru nesemnificativ o adevarată operă de artă .
     Tot Brâncuşi zicea că : "Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândeşte. " Aşadar o lucrare de artă este reuşită sau nu în funcţie de mentalitatea publicului căruia îi este expusă . Astfel obligaţia unui artist este aceea ca prin creaţia sa , să capteze mase cât mai mari şi mai diversificate de oameni ce sunt dispuse a înţelege şi a aprecia mesajul artei sale . Orice artist , lasa la latititudina publicului întreaga sa munca , şi valorificarea ei , el rămânând un perpetuum creator , ce înceracă continuu depaşirea sinelui .
  Fiecare om ar trebui sa aiba o mentalitate de artist . Sa nu încerci niciodată să fii mai bun ca altii , ci sa incerci tot timpul să fii mai bun ca tine însuţi . Fiecare este muncitor in munca sa , insa sunt alesi numai oameni iscusiti pentru lucrarea cea mare şi munca cea grea . Căci , nu toţi creeaza cu şi pentru Dumnezeu , şi de asemenea nu toţi au credinţa şi rabdarea necesară pentru înzestrarea Duhului Sfânt .
     "Căci mulţi sunt chemaţi , dar puţini aleşi." (Matei 22 , 14)

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Sfinții închisorilor

Fericiti cei Prigoniti