Dragostea florii de bujor (Svetlana Ursu)


     ÃŽl zări din depărtare stând cu un buchet de bujori roÅŸii în mână, pe care ea atât de mult îi îndrăgea. La trecerea celor douăzeci de ani el rămânea acelaÅŸi tânăr chipeÅŸ, cu părul negru cârlionÅ£at, în care ÅŸi-au făcut aparenÅ£a firele înÅ£elepciunii. Ochii albaÅŸtri, ce-i aminteau de ciucurii de la ia mamei, l-a care a năzuit toată copilăria, erau la fel de mari, precum atunci, când îi plăcea să privească în ei ÅŸi să-ÅŸi vadă chipul. Ea, în schimb, nu mai era acea tânără timidă, pe care o ÅŸtia el. Avea deja un renume ÅŸi aceasta o făcea matură, mai mult decât anii vieÅ£ii. ÃŽncă din ÅŸcoală toÅ£i ÅŸtiau că Dumnezeu i-a pus pensula ÅŸi paleta în mână, hărăzind-o cu darul de a picta. După lecÅ£ii, pleca pe malul râului ÅŸi-i zugrăvea apa purpurie, picta pietrele ÅŸi granulele de nisip, rătăcite prin albie, plantele, ce-ÅŸi plecau tulpina, pentru a o clăti de praf, înghesuiala ciupercilor din jurul copacilor. Picta fiecare suflu al naturii ÅŸi se bucura cu bucuria ei de copil de carisma pe care o poseda aceasta - de soarele ÅŸi nimbul lui, adierea vântului, ce legăna puful păpădiilor, luminiÅŸurile ascunse printre crengile copacilor, florile, ce se înÅŸirau pe iarba verde ca niÅŸte salbe de mărgele. ÃŽn mijlocul naturii numai ea ÅŸtia să-ÅŸi încânte sufletul. Dar niciodată ea nu picta un chip de om. Credea că pentru aceasta e nevoie de un talent aparte ÅŸi să crească mai mare, pentru că încă nu cunoÅŸtea oamenii.
     Florile erau preferatele junei pictoriÅ£e. Ar fi pictat toate florile pământului într-un singur buchet, ar fi stat într-o grădină cu flori zi ÅŸi noapte, dar trebuia să ÅŸi înveÅ£e. Potrivea culorile, cum nimeni nu ÅŸtia, transpunând pe hârtie frumuseÅ£ea lumii în care trăia. Era în ultimul an de ÅŸcoală, când s-a îndrăgostit de bujorii roÅŸii, pe care îi ÅŸtia din grădina vecinului ÅŸi pe care-i mirosea doar de la distanţă, când trecea pe drum. Pictase mai mult de zece tablouri cu aceste flori regale, ce-i ieÅŸeau atât de ochioase ÅŸi parcă răspândeau mireasmă din ramele în care erau aÅŸezate.
     Elena i se păru cea mai frumoasă fată, când pentru prima dată sosi la hora din sat. Era sărbătoarea SfinÅ£ilor ÃŽmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena, când îşi sărbătorea ÅŸi ziua de naÅŸtere. Cadourile pe atunci erau mult mai modeste, dar mai valoroase. Mama i-a dăruit libertate la ai săi 17 ani ÅŸi i-a îngăduit să meargă la hora din sat. CerÅŸi un bujor roÅŸu de la vecini, pe care-l prinse în păr, îmbrăca ia mamei cu ciucuri albaÅŸtri, moÅŸtenită de la bunica ÅŸi fusta de la ÅŸcoală. Când apăru la joc ÅŸi observă privirea lui pe ea, roÅŸi la faţă, ca bujorul din părul negru ÅŸi lung până la brâu. Nu mai simÅ£i niciodată, ce simÅ£ea în acel moment. Inima nu-ÅŸi mai găsea loc în pieptul ei. Dacă ar fi avut mai multă îndrăzneală i-ar fi răspuns cu un zâmbet, dar se ruÅŸina ÅŸi plecă. Credea că încă nu e pregătită ÅŸi tot mai mult grăbi pasul, când cineva o prinse de mână ÅŸi o opri...
     Douăzeci de ani trecu ca fulgerul, dar el nu uita de fata, ce i-a răpit liniÅŸtea, de cea, care prima l-a însoÅ£it în lumea dragostei. Era o pereche deosebită. Se iubeau firesc ÅŸi credeau că Dumnezeu i-a făcut unul pentru altul. Constantin ÅŸi Elena ÅŸi-au jurat în fidelitate, aÅŸa precum îşi jurau buneii în patriotism, când plecau la război. ToÅ£i ziceau că ei meritau acea dragoste frumoasă, pe care au avut-o în vara, când trecu pe la bunici să-i vadă, căci înainte îl aÅŸtepta serviciul militar. Ei ÅŸi-au promis că iubirea le va fi eternă, că atunci când se vor supăra unul pe altul îşi vor aminti de ziua, când ochii lor s-au întâlnit, că vor fi buni cu oamenii din jur ÅŸi vor iubi Å£ara în care s-au născut. Că zilnic se vor uita la cer ÅŸi vor zice: „MulÅ£umesc”. Că la fiecare aniversare a zilei în care s-au întâlnit se vor îmbrăca în iile pe care le aveau la prima lor horă, vor sădi câte un bujor roÅŸu ÅŸi vor repeta jurământul pe care l-au depus.
     Parcă nimic nu putea fi schimbat, când totul s-a schimbat. Constantin pleca în deplasare ÅŸi nu se mai întorcea. Elena plecă în capitală, pentru a obÅ£ine studii superioare. ÃŽn scurt timp, talentul ei îşi făcu aparenÅ£a în lume ÅŸi deveni artist plastic. Avea salon de pictură, expoziÅ£ii personale, ÅŸcoală de pictură. Ea deveni renumită în lumea artistică. Dar toÅ£i ÅŸtiau de suferinÅ£a ei, ÅŸtiau că e în căutarea a cineva, pe care l-a pierdut. Tablourile ei cu bujori deveniseră adevărate opere de artă. Dar nicio expoziÅ£ie nu era onorată cu tabloul pe care ÅŸi la făcut la un an după întâlnirea cu Constantin. ÃŽÅŸi făcu unul special pentru camera ei, un tablou cu bujori roÅŸii. I s-a spus că bujorii aduc iubire la casa omului, iar ea nu-ÅŸi dorea decât reîntoarcerea celeia pe care o avuse cu mulÅ£i ani în urmă. Elena a iubit doar o singură dată ÅŸi nu regreta. ÃŽncă de la ultima întrevedere ÅŸi-a promis că o să-l iubească doar pe el.
     Anii treceau, dar ea ÅŸi mai mult îl iubea pe cel, care nu-i era alături. DeÅŸi nu ÅŸtia nimic de el, se ruga pentru fericirea lui ÅŸi nu-ÅŸi dorea decât să afle ce se întâmplă sub soarele lui. NopÅ£ile erau cele ce-i aminteau de serile petrecute împreună, de horele la care au dansat, de bujorii, pe care-i aducea la fiecare întâlnire, de ultima întrevedere, când a anunÅ£at-o că trebuie să plece de urgenţă. Zilele pline de griji îi furau aceste gânduri ÅŸi-i prescriau o altă existenţă. Ea întru totul se dedica ocupaÅ£iei îndrăgite ÅŸi crea de dragul frumosului. La zi de sărbătoare Elena îşi punea bujor în păr. ÃŽi plăcea să se delecteze uitându-se în oglindă ÅŸi să râdă, aÅŸa precum făcea când se uita în ochii lui. ÃŽmbrăca ia mamei, pentru a simÅ£i încă o dată mâna lui, ce o prinse atunci când fugea de la horă. Se arunca la geam ÅŸi repeta în ÅŸoaptă: „Numai o clipă să-l văd, Doamne, numai o clipă”.
     Acum Elena înÅ£elese ce este omul: jumătate dragoste ÅŸi jumătate luptă. Florile dispăru de la orizont ÅŸi apărea un chip de om. Elena înÅ£elegea că sosi timpul să picteze chipul de om, de care fugi atâţia ani. A început să-ÅŸi dorească mult să facă aceasta. ÃŽÅŸi cumpără pensule ÅŸi culori noi, comandase pânză din străinătate, îşi pregăti o cameră specială în salon, dar când să înceapă, se înfricoÅŸa de parcă stătea la marginea prăpastiei. Lăsa totul ÅŸi încerca să-ÅŸi imagineze niÅŸte trăsături ale chipului pe care urma să-l picteze. Era ceva în depărtare, cineva pe care ar fi vrut să-l ia de mână ÅŸi să-l aducă mai aproape. Nu înÅ£elegea ce se-ntâmplă. Se gândi că-i lipsesc bujorii roÅŸii, ce o inspirau de fiecare dată ÅŸi îşi umplea camera de lucru cu florile „făcătoare de minuni”. De ajutor nu-i fusese nici acestea. Elena umbla pe străzi, în căutarea unui prototip, dar nu-l găsi chiar ÅŸi după căutări îndelungate. Când dezamăgirea îi cuprinse sufletul ea renunÅ£a să mai picteze chipul de om ÅŸi-ÅŸi luă o mică vacanţă pentru a pleca la Å£ară să viziteze casa părintească.
     Era primăvara ÅŸi se apropia ziua ei de naÅŸtere, ÅŸi sărbătoarea SfinÅ£ilor ÃŽmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena. Ea evada din oraÅŸ spre satul în care s-a născut, ce demult îi era străin. Nu mai avea pe nimeni acolo, dar rămase casa părinÅ£ilor, pustie ÅŸi veche. Pe lângă bagajul pe care ÅŸi-l făcuse Elena nu ezita să-ÅŸi ea ÅŸi ustensilele de lucru. Pentru ea odihna tot muncă însemna. Åžtia că o să întâlnească locuri, cărora le va face o copie pentru colecÅ£ia pe care o avea acasă ÅŸi în salon. Drumul fusese lung ÅŸi necunoscut, căci demult Elena nu mai călătorise cu trenul prin acele locuri. Satul ei era undeva la graniţă. ÃŽÅŸi dorea să vadă casa în care s-a născut ÅŸi mormântul tatălui de lângă postul de grăniceri. DeÅŸi se obiÅŸnuise cu lumea boemă ÅŸi elita, ce o înconjura, Elena era nerăbdătoare să audă graiul bătrânilor de la Å£ară. Åži mai mult se emoÅ£iona, când se anunţă staÅ£ia ei. Când coborî din tren se bucura pentru fiece pas pe care-l făcea pe pământul natal. Afară era atât de frumos ÅŸi Elena îşi dădu seama că acasă e mult mai frumos, decât în oraÅŸul în care-ÅŸi trăieÅŸte viaÅ£a. Era dimineaÅ£a, dar soarele îşi începu încă de cu zori misiunea de înviorare a satului. Trilul păsărilor ce invadaseră copacii, i se părea mai tare decât claxonul trenului. Elena era atât de dezorientată, că se aÅŸeză puÅ£in pe iarbă, în drumul său de la gară spre casă. Nu era departe, dar vroia să asimileze orice moment de graÅ£ie din mediul în care se afla. Ajunse acasă chiar de ziua ei. Nimic nu s-a schimbat. Doar că totul părea rustic. CăsuÅ£a parcă îşi propti pereÅ£ii de stâlpii încovoiaÅ£i ÅŸi se plecă puÅ£in de bătrâneÅ£e. ÃŽn curte nu era un suflet viu. Doar cosaÅŸii săreau pe ici-colea. Poarta ÅŸi gardul se înegri de ploaie ÅŸi se acoperi cu muÅŸchi. Când privirea îi fu sustrasă de frumuseÅ£ea bujorilor roÅŸii de la poartă, Elena roÅŸi în obraji ÅŸi începu să plângă. Se plecă spre ei îi mirosi, îi săruta, îi mângâia ÅŸi-i întreba cine i-a adus la poarta ei. Florile mute doar îşi deschideau petalele ÅŸi o parfumau pe Elena cu aroma îmbătătoare. De acum în colo, comoara de la poartă o va chema pe Elena în fiecare an la casa părintească.
     Pentru că era sărbătoare, Elena îşi spăla repede ochii cu roua ierbii, se pieptăna frumos, îmbrăca ia mamei cu ciucuri albaÅŸtri, îşi lua o fustă ÅŸi un batic pe cap ÅŸi porni la biserică. Când să iasă din curte ochii iarăşi i s-au plecat spre frumuseÅ£ea bujorilor roÅŸii. Cerându-ÅŸi iertare de la întreaga lor familie, îl rupea pe cel mai mic ÅŸi-l agăţa la piept. Nici dangătul clopotului, nici oamenii ce se ÅŸuÅŸoteau, trecând pe lângă ea, nu-i distrăgeau gândul la bujorii de la poartă. ÃŽn sat deja se da zvonul că a sosit Elena de la oraÅŸ. MulÅ£i nu o mai recunoÅŸteau, dar toÅ£i ÅŸtiau că Elena e artistă mare. Mergând în grabă, Elena se împiedica ÅŸi îşi pierdu bujorul din piept. Drumul până la biserică parcă i se păru mai greu decât cel pe care l-a făcut o noapte-ntreagă cu trenul. Frământările ÅŸi gândurile s-au aÅŸternut ca o pânză albă în faÅ£a ei, când ajunse la poarta bisericii. Printre lacrimile ce-i curgeau fără voie ea zări chipul omului pe care vroia să-l picteze. Era îmbrăcat în ia de la prima lor întâlnire. Avea acelaÅŸi zâmbet furiÅŸat pe buze, aceiaÅŸi ochi sinilii, în care-i plăcea să se vadă pe sine, o privea ÅŸi strângea la piept un buchet de bujori roÅŸii.
     De când s-a întors în sat, fiind în misiune de serviciu la graniţă, în fiecare an de ziua ei Constantin pregătea un buchet de bujori roÅŸii ÅŸi o aÅŸtepta pe Elena. Niciodată n-a îndrăznit s-o caute, doar spera că o va mai întâlni o dată,  fidelă, ca ÅŸi el, jurământului depus...

Svetlana Ursu

Share this:

CONVERSATION

Sfinții închisorilor

Fericiti cei Prigoniti